Is controle bij de drukker (online of op de pers) nog van deze tijd?

Vroeger…
Aan het begin van het digitale tijdperk zat er nog een duidelijke ‘knip’ in aanlevering van materiaal aan de drukkerij. Toen werd het digitale ontwerp nog op film gezet om aan te kunnen leveren bij de drukker. Dit was best omslachtig, maar voorkwam een hoop discussies achteraf. Als er sprake was van een teleurgestelde klant, kon eenvoudig achterhaald worden waar het was misgegaan, want we konden de set films bekijken. Stond het correct op de film dan was het fout gegaan bij de drukker. Stond het niet correct op film dan was het misgegaan bij de aanlevering. Dat we vaak nog een finale perscontrole deden was omdat we in die tijd nog echt een beetje de kwaliteit konden beïnvloeden aan de pers.
Tegenwoordig draait iedere zichzelf respecterende drukker op ISO norm en is de bandbreedte (en noodzaak) voor aanpassingen minimaal.

Een stoker op een elektrische trein?
Wanneer aangeleverd materiaal aan alle eisen van de drukker voldoet, waarom moet deze dan alsnog controleren of de opdracht correct geïnterpreteerd zal worden?
Wanneer je certified PDF aanlevert op basis van GWG preflight profielen -die met de juiste ISO ICC profielen zijn verwerkt- en bovendien contractproeven inclusief MediaWedge binnen de norm aanlevert, dan heb je reeds aan alle mogelijke eisen voldaan.

Feitelijk lever je hiermee “digitale” films aan. Het is aan de drukker om de documenten op de juiste wijze op inslag te zetten en te reproduceren.

Interpretatieverschillen
Waarom moet je als opdrachtgevers dan alsnog kijken of de drukker je documenten op de juiste wijze geïnterpreteerd heeft? Is dat omdat ze nog allerlei aanpassingen, zoals bijvoorbeeld inktbesparing toevoegen, waardoor ze met minder inkt kunnen produceren? Of kleurcorrecties loslaten op de documenten om op (hun) norm te kunnen draaien? Dit is niet meer van deze tijd en spant het paard achter de wagen. Wanneer materiaal niet op norm aangeleverd wordt is deze laatste controle begrijpelijk, maar ze is dit zeker niet wanneer bij aanlevering aan alle eisen is voldaan.

boos

Tijdsbesparing
Onze relaties verzenden hun correct genormeerde documenten en proeven naar de drukker en wachten vol vertrouwen het drukwerk af. Wanneer er onverhoopt toch iets misgaat in het proces dan is dat het probleem van de drukker. Deze heeft immers eenduidig gezien wat er gedrukt moet worden en in welke volgorde. Op deze wijze wordt kostbare tijd bespaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>