Certified PDF een garantie voor goed drukwerk?

Preflight
In de begindagen van PDF (Portable Document Format)  hadden drukkers veel problemen met het verwerken van deze documenten. PDF was immers niet uitgevonden voor uitwisseling met de drukker, maar voor uitwisseling van documenten tussen diverse personen en/of platformen. Zo kan een PDF bijvoorbeeld een filmpje bevatten hetgeen lastig te drukken is. Dus moest er gecontroleerd worden of een PDF drukbaar was en geen problemen op de pers veroorzaakt. De firma Enfocus heeft met de applicatie Pitstop hier goed op ingespeeld. Met Pitstop kan een PDF gecontroleerd worden op drukbaarheid, het zogenoemde preflighten. Sommige problemen kunnen zelfs automatisch opgelost worden. Na verwerken krijgt het PDF document een stempel van goedkeuring mee. Het groene vinkje wat aangeeft dat het document Certified is.

certifieds-PDF

De ene certified PDF is de andere niet
Iedereen kan een certificaat aanmaken. In de meest eenvoudige vorm maak je een certificaat aan die alleen controleert of je PDF een PDF is. Lekker makkelijk om probleemloos al je PDF documenten te certificeren. In de beginjaren was er daarom ook veel wildgroei in certificaten. Hier heeft de GWG (Ghent Work Group, www.gwg.org) op ingehaakt en industriestandaarden aangemaakt.
Er is niet slechts 1 certificaat. Diverse druktechnieken, gebruikte drukinkten, enz. hebben de GWG genoopt om meerdere certificaten (preflight profielen) te definieren. Dus wanneer je je PDF controleert moet je er wel voor zorgen dat je in overleg met de drukker het juiste certificaat koppelt aan clash royale hack 2017 ios je PDF.

Een groen vinkje leidt niet automatisch tot goed drukwerk.
Veel vormgevers denken er te zijn met een certified PDF. Klinkt goed: “ik heb een certified PDF aangeleverd”. Hiermee gaan ze echter voorbij aan het feit twodigitsgame dat een certified PDF niets meer en niets minder is dan een controle of het document technisch door de drukker te verwerken is. Niet of het document goed is opgemaakt, of de beelden geoptimaliseerd zijn, of de juiste conversie hebben free musically crown no human verification plaatsgevonden, enz. Die kennis blijkt helaas niet altijd beschikbaar. Ik hoor bijvoorbeeld vaak dat ze de beelden hebben omgezet in het juiste profiel, maar hoe en waarom dat weet men dan vaak weer niet…

Drukken op norm
Daarnaast moet de drukker zich ook aan de afspraken houden. Veel drukkers zeggen op norm te drukken, maar het bewijs wordt zelden geleverd. Alleen wanneer expliciet om de drukvellen gevraagd wordt kan nagemeten worden of de drukker zich ook aan de afspraken gehouden heeft.

Een gedachte over “Certified PDF een garantie voor goed drukwerk?

  1. Robin van Noort

    Duidelijk verhaal Toon. Ook heel herkenbaar. Men is inderdaad vaak in de veronderstelling dat een Certified PDF de garantie biedt op perfect drukresultaat. Niets is echter minder waar. Wij verwerken in de praktijk dagelijks Certified PDF’s die wij, ondanks dat ze gecertificeerd zijn, toch vaak via de workflow aan moeten passen aan drukprocedé en oplagepapier. Zouden we dit niet doen, dan zouden we in veel gevallen niet de drukkwaliteit kunnen leveren die een klant van ons verwacht.

Reacties plaatsen niet mogelijk.